Kroonprins Leopold Ferdinand van België,

°Laken, 12 juni 1859 - +Laken, 22 januari 1869.

ALGEMENE BIOGRAFIE.

 

VOLLEDIGE NAAM.

Leopold Ferdinand Elias Victor Maria van Saksen-Coburg en Gotha, prins van

België

 

NAAM VADER.

Koning Leopold II van België

NAAM MOEDER.

Koningin Marie Henriëtte van België

 

GEBOORTEPLAATS EN -DATUM.

Laken, 12 juni 1859.

OVERLIJDENSPLAATS EN -DATUM.

Laken, 22 januari 1869.

 

TITELS.

Kroonprins van België, prins van Saksen-Coburg en Gotha, hertog in Saksen,

hertog van Brabant, hertog van Henegouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroonprins Leopold-Ferdinand  van België (1859-1869)

Na de tragische dood van prins Louis-Philippe (°Laken, 24 juli 1833 - +aldaar, 16 mei 1834), Belgiës eerste troonopvolger,  bleef de monarchie niet van dergelijke drama’s gespaard.

 

Op 22 augustus 1853 vond de bruiloft plaats van kroonprins Leopold van België, met de Oostenrijks-Hongaarse aartshertogin Marie-Henriëtte. Alhoewel het huwelijk van de hertogen van Brabant gearrangeerd was, werd het huwelijk in 1858 bezegeld met de geboorte van een meisje, Louise. Leopold was niet gelukkig met de geboorte van zijn dochter. Hij wenste een zoon, de troon moest verzekerd worden, de monarchie moest standhouden. Een jaar later, op 12 juni 1859 werd zijn wens vervuld met de geboorte van Leopold Ferdinand Elias Victor Albert Maria. Vader Leopold was dolgelukkig met de geboorte van een zoon en even leek het erop dat de vertroebelde relatie tussen beide echtgenoten door de geboorte van de kleine prins ophelderde.

 

Leopold liet zijn kinderen met een ijzeren hand opvoedden door tal van gouvernantes en onderwijzers. Zijn drie dochters mogen bijna niets, voor zijn zoon maakt hij uitzonderingen.  Maar het geluk was maar van korte duur, in de zomer van het jaar 1868 valt Leopold-Ferdinand in een vijver in het park van Laken, Leopold doet er alles aan om zijn zoon te redden, maar tevergeefs. Op 22 januari 1869 sterft de jonge kroonprins aan een longontsteking met complicaties aan het hart, nog geen tien jaar oud. Leopold is zeer getroffen door het zware verlies. Op diens begrafenis komt hij de kerk binnen, steunend op zijn broer, de graaf van Vlaanderen. Omdat hij zo emotioneel is bij het zien van de kleine doodskist, barst de koning in tranen uit. Het is de eerste en de laatste keer dat men Leopold zo geëmotioneerd ziet. Vanaf deze gebeurtenis verdubbeld Leopold zijn activiteiten om toch maar niet te moeten denken aan deze wrede gebeurtenis. Na Louise en Leopold-Ferdinand krijgt Marie-Henriëtte nog twee kinderen, beiden zijn het meisjes, de prinsessen Stephanie en Clémentine. Bij de geboorte van Clémentine is Leopold zo teleurgesteld dat hij woedend de kamer uitloopt en zweert nooit nog iets te maken te hebben met zijn gezin. De enige taak van een koningin is immers de troon te verzekeren en daar is zijn vrouw duidelijk niet in geslaagd. Vanaf die dag is de relatie tussen Leopold en zijn gezin helemaal vertroebeld. De koningin trekt zich terug in haar kuuroord te Spa, waar ze eenzaam haar laatste dagen zal slijten. Na de dood van Leopold-Ferdinand gaat de onofficiële troonopvolging naar Leopold's broer zijn oudste zoon, prins Boudewijn. Ook het gezin van de graaf van Vlaanderen zal niet gespaard blijven van "de vloek op de Belgische troonopvolgers". 

 

 

 

COLLECTIE.

Matthijs Verschraegen, januari 2020.

Meer weergeven
matthijs
intrests
others

Verzamelingen

Belgisch koningshuis

Belgian History on paper

Zwalm

Politiek België

social media

Facebook

Twitter

Instagram

Whatsapp

LinkedIn

  • Facebook

© 2016-2020 by Matthijs