Kroonprins Louis Philippe van België,

°Laken, 24 juli 1833 - +Laken, 16 mei 1834.

 

 

 

Kroonprins Louis-Philippe van België (1833-1834), hertog van Brabant, oudste zoon van koning Leopold I en koningin Louise-Marie d'Orléans. 

9 Augustus 1832, Leopold I, eerste koning der Belgen, huwt in het Franse Compiègne met Louise-Marie, dochter van de Franse burgerkoning Louis-Philippe d'Orléans. Oorspronkelijk huwde Louise tegen haar zin, maar na een tijdje leerde ze Leopold toch accepteren en begon ze zelfs van hem te houden. Het pasgehuwde koppel ging op het kasteel van Laken wonen, waar één jaar later, op 24 juli 1833, het huwelijk werd bezegeld met de geboorte van een zoon. De jongen krijgt de voornamen Louis-Philippe, Léopold, Victor, Ernst, naar zijn grootvader. Het geluk wordt echter bruusk verstoord als op 16 mei 1834 het prinsje dat nog geen jaar oud is, komt te sterven, Leopold en Louise deden er nog alles aan om het kindje te redden - zo liet Leopold Engelands beste artsen overkomen - maar alle hulp kwam te laat. Na het overlijden werd een autopsie uitgevoerd. De doodsoorzaak bleek een slijmvliesontsteking ten gevolge van een slechte leverfunctie.

Leopold was zo aangedaan van deze droevige gebeurtenis, een tweede kind te moeten verliezen op zo'n jonge leeftijd, dat hij weigert om de begrafenis van "Babochon", zoals het prinsje door intimi werd genoemd, bij te wonen. Oorspronkelijk lag Belgiës eerste troonopvolger begraven in de crypte van de hertogen van Brabant onder de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, maar later, in 1993, werd zijn stoffelijke overschot bijgezet in de koninklijke crypte van Laken, waar ook zijn ouders een laatste rustplaats vonden. Omdat het al de tweede maal is dat Leopold een zoon verliest, overwoog hij zelfs een van de zonen van zijn broers aan te stellen tot Belgisch troonopvolger… .

Naar: VERSCHRAEGEN, M. De Vloek op de Belgische Troonopvolgers, in: Koningshuis Geschiedenis Magazine, jaargang 3, nummer 3, juli, augustus en september 2009, 6-11. 

 

 

 

 

 

Matthijs Verschraegen, juni 2019. 

ALGEMENE BIOGRAFIE.

 

VOLLEDIGE NAAM.

Louis Philippe Leopold Victor Ernest van Saksen-Coburg en Gotha

NAAM VADER.

Leopold I, Koning der Belgen

NAAM MOEDER.

Louise Marie d'Orléans, Koningin der Belgen

GEBOORTEPLAATS EN -DATUM.

Laken, 24 juli 1833

OVERLIJDENSPLAATS EN -DATUM.

Laken, 16 mei 1834

 

TITELS.

Kroonprins van België (1833-'34), prins van Saksen-Coburg en Gotha (1833-'34)

matthijs
intrests
others

Verzamelingen

Belgisch koningshuis

Belgian History on paper

Zwalm

Politiek België

social media

Facebook

Twitter

Instagram

Whatsapp

LinkedIn

  • Facebook

© 2016-2020 by Matthijs